بررسی اسناد منتشر شده ویکیلیکس در سالهای گذشته نشان میدهد سفیر عربستان در آمریکا برای محمود احمدینژاد یک مشکل شخصی بوده است. او اظهار نظرهای صریح و تمسخرآمیزی در مورد احمدینژاد داشته که پیش از این در اسناد ویکیلیکس فاش شده است. همزمان با انتشار این اسناد، کاخ سفید نسبت به امنیت جانی دیپلماتهایی که نامشان در این اسناد افشا شده ابراز نگرانی کرده بود.
خبرنگاران سبز/ ایران و جهان:

به گزارش خبرنگاران سبز، نام سفیر عربستان در آمریکا، در میان اسناد ویکیلیکس حداقل در دو جا در رابطه با ایران به چشم میخورد. عادل الجبیر در نخستین اظهار نظر مرتبط با ایران در اولین سال تشکیل دولت نهم، محمود احمدینژاد را به سخره گرفته است. وی که در ۱۲ دسامبر ۲۰۰۵ (چندماه پس از تشکيل دولت نخست احمدی نژاد) تلفنی با سفير آمريکا در عربستان صحبت میکرد به وی گفته بود: «احمدی نژاد به نظر من خيلی خيلی بی تجريه و ساده لوح است. البته احمق نيست و باهوش است.» وی که در آن زمان مشاور سلطنتی ملک عبدالله بود اضافه کرده است: «بزرگترين شهری که احمدی نژاد ديده است تهران است. اظهارات احمدی نژاد نشان دهنده ی ساده لوحی يا بدتر از آن نادانی او است»(+)
شاید این اظهارات به تنهایی برای تحریک احمدینژاد به انتقام جویی شخصی از عادل الجبیر کافی بود. ولی این، تنها اظهار نظر عادل جبیر در مورد محمود احمدینژاد نیست. عادل جبیر یک بار دیگر در آوريل ۲۰۰۸ در خصوص برنامههای بلندپروازانه هستهای احمدینژاد به مقامات آمریکایی تذکری جدی داد: «سر این مار را قطع کنید!» اشاره او مستقیم و تند بود. اگر چه تنها یک نقل قول از سعودالفیصل باشد.(+)
کارشناسان کاخ سفید همزمان با انتشار این سخنان وی توسط ویکیلیکس، نسبت به امنیت جانی او ابراز نگرانی کردند. کاخ سفيد اعلام کرد که انتشار اين اسناد می تواند زندگی افرادی را به خطر انداخته و منافع سياست خارجی آمريکا، متحدان و شرکايش در سرتاسر جهان را به شدت تحت تاثير قرار دهد. رابرت گيبز سخنگوی کاخ سفيد در اين باره گفت: چنين افشاگری هايی ديپلمات ها، مقامات حرفه ای حوزه اطلاعات جاسوسی و افرادی را که از سرتاسر جهان برای درخواست کمک از آمريکا برای ارتقای دموکراسی به سوی ما می آيند به خطر می اندازد.(+)
در سوی دیگر، دولت ایران در یکی از سریعترین واکنشهای خود، نیمه شب سهشنبه و تنها دقایقی بعد، این اتهامات را رد کرد.(+) پس از تکذیب رسمی رامین مهمانپرست، سایر مقامات ایرانی و آمریکایی نسبت به تکذیب و تائید این اتهام اقدام کردند. تا جایی که اوباما،(+) سعود الفیضل و سیدعلی خامنهای به عنوان بالاترین مقامات سه کشور ذینفع، همگی در این خصوص اعلام موضع نمودند.(+) در این میان، واکنش کارشناسان داخلی و خارجی به این اتهامات متفاوت بود. گروهی از کارشناسان خارجی مانند گری سیک(+) و علی آلفونه، نسبت به صحت این اتهامات ابراز تردید کردند.(+) تحلیلهای این کارشناسان توسط رسانههای ایران مورد استقبال زیادی قرار گرفت و بازتاب زیادی یافت.
اختلاف آمریکا و ایران و تکذیب ادعاهای دوطرف، به موضوع ترور و اتهام آمریکاییها هم محدود نماند. در حالی که آمریکا روز جمعه مدعی شد که با مقامات ایران در خصوص طرح ترور مستقیما گفتگو کرده است،(+) مقامات ایران به کلی منکر چنین گفتگویی شدهاند. (+)
0 جعبه زیر فرم نظرات برای تبدیل فینگلیش به فارسی است:
ارسال یک نظر